Masaža leđa i vlasišta


Masaža leđa ili masaža cijelog tijela?

Uvijek bi preporučili masažu cijelog tijela, jer je to najbolji izbor. Pokrijete sve opcije, i natečene noge, i bolove u leđima, i napetosti u vratu, lošu cirkulaciju, nesanicu, ljutnju, emotivnu iscrpljenost. I sve ostalo što vam padne na pamet. Nemojte zaboraviti ni značaj koji na naše emotivno i metnalno zdravlje ima ljudski dodir. I to ne samo nakon rođenja i u prvim mjesecima života. Nego cijeli naš život, i kada smo odrasli ljudi.
Jednostavno, masaža je zaista najbolje što možete napraviti za svoje zdravlje.

Ali nekad ljudi jednostavno nemaju vremena. Ili je većina njihovih problema, bolova, osjećaja napetosti i težine upravo u leđima. Što ne čudi s obzirom na izazove s kojima se današnji čovjek susreće.
Leđa su velika skupina mišića na našem tijelu koja sudjeluje u puno pokreta ali odražava i način na koji držimo svoje tijelo.

Učinkovita masaža leđa svakako bi trebala uključivati masažu vrata, potiljka (ali i cijelog vlasišta!), ramena, nadlaktica, leđa i gluteusa. Poželjno je i vrat sa prednje strane, te ramena i gornji dio prsnog mišića.
Optimalno je vrijeme za ovakvu temeljitu masažu 30 minuta. Ali preporučujem i 45 minuta. U tih 45 minuta se može sustavno obraditi navedeno područje leđa i sve povezane mišićne grupe tako da se klijenti zaista osjećaju lakše, opuštenije i mentalno i emotivno i fizički nakon što je masaža gotova.
U tom se vremenu intenzitet bolova s kojima su došli smanjuje najmanje za 50%, opseg pokreta sudjelujućih zglobova otprilike isto toliko.

Ukoliko su bolovi u leđima kronični i dugotrajni, važno je u razdoblju od nekih 10-15 dana ponoviti tretman još barem dva puta. Obično savjetujemo svojim klijentima da između jednog i drugog tretmana bude cca 4-5 dana kako biste pustili tkivu da se oporavi i regenerira.